Periodoncia: Gingivitis i Periodontitis

Les malalties periodontals són patologies que afecten el periodonto, és a dir, als teixits que sostenen a les dents, són patologies infeccioses, causades per bacteris.

Hi ha dos grans grups de malalties periodontals. Quan s’afecta únicament la geniva, causant un procés inflamatori reversible, es denomina gingivitis.

Si la gingivitis es manté molt temps i a més es donen altres factors (genètics, ambientals, locals,…), s’inicia la periodontitis (comuna, encara que incorrectament, anomenada “piorrea”), en la qual, a més de la inflamació de la geniva ja esmentada, es produeix una destrucció més profunda que afecta als altres teixits del periodonto, és a dir, l’os alveolar, el ciment de la dent i el lligament periodontal.

Aquesta destrucció és, a més, irreversible, i afavoreix la progressió addicional de la malaltia, en crear un espai sota la geniva que denominem bossa periodontal, en el qual cada vegada s’acumulen major quantitat de bacteris que poden posar en perill la supervivència de les dents.